נתקלתם בשילוש האותיות הזה המון פעמים: SUV. אבל אפילו שזה רק שלוש אותיות – יש סביבן בלבול רב שיכול לפעמים להטעות. אז הפסיקו לתהות, לנחש או לשאול את השכן ההוא שיודע הכול. כי הנה התשובה.
באופן הלקוני ביותר SUV הם ראשי התיבות של Sport Utility Vehicle אבל זה לא כל הסיפור. כי "ספורט" בהקשר הזה לא מלמד על האופי הספורטיבי של הרכב אלא דווקא על אורח החיים של הנוהג בו. גם המילה Utility המתורגמת גמלונית למדי לעברית כ"שירות" – באה לתאר את היכולות השימושיות של הרכב למשל לשאת מטען של מיץ פטל לימולדת של מיטל הקטנה לחורשת האיקליפטוסים שמאחרי הישוב.
ה-SUV הראשונים, כמו שברולט K5 בלייזר, היו לא יותר מגרסאות סגורות בפיברגלאס של הטנדרים עליהם התבססו. צילום: GM
איך נוצרו ה-SUV?
ה-SUV הראשונים נולדו בארה"ב – כגרסאות סגורות ומהודרות יותר של הטנדרים שהם כל-כך אוהבים עד היום. אותם SUV קדמונים ירשו את שלדת הסולם, ואת רכיבי ההנעה הקשוחים והכבדים שעליהם הם יוצרו. אבל כיום התפקיד של ה-SUV המודרני השתנה. משברי אנרגיה, מחירי דלק מאמירים, תנועה סביבתית חזקה וגם רגולציה שמאתגרת את יצרניות הרכב – חייבו רבים לכווץ את ה-SUV הגדולים של פעם – לדגמי מכוניות שכיום במידה רבה מגשרות בין אותם ענקים על שלדות סולם (שאנו כמעט ולא מכירים אצלנו ביבוא סדרתי) לבין מכוניות הכביש הרגילות: סופר מיני, משפחתיות, ומנהלים – ממותגים עממים וגם ממותגי הפרימיום.
ורבותיי, זה תפס כמו שריפה בשדה קוצים. הלקוחות אוהבים את המראה הקשוח אבל גם את חווית הנסיעה על הכביש – את הישיבה הגבוהה ואת הלוק שהנה הרגע הם חזרו מפעילות אתגרית בטבע. המעבר הוא כה חד עד כדי נטישה של קבוצות רכב שהיו עוגנים: סופר-מיני, משפחתיות ומנהלים. כולם רוצים SUV ועובדה היא שמזה שנים זו קבוצת הרכב היחידה שרק עולה במכירות – עד לרמה שאצלנו, כאן בישראל, כמחצית מכלל המכירות בענף היו של SUV בממדים ומחירים שונים.
המבשר של ה-SUV המודרני, סובארו אאוטבק באמצע שנות ה-90' שילב שלדה של פרייבט גדול עם מערכת 4X4 ומרכב מוגבה וגדול. צילום: סובארו
SUV מודרני קווים לדמותו
סובארו הייתה בין החלוצות בתחום הזה. כשלקחה פלטפורמה – שלדה – של רכב משפחתי גדול לגאסי הרימה את מרווח הגחון, שילבה מערכת הנעה כפולה מתקדמת, והקיפה את הכל במעטה הגנה לתחתית הרכב. מה שהחל כגרסת "אאוטבק" של לגאסי קיבל ברבות הימים סטאטוס של דגם משל עצמו ועד היום הוא מהדגמים הנמכרים ביותר בצפון אמריקה ובמדינות שבהן שלג מכסה את הכבישים חודשים ארוכים בכל שנה.
ובכן אם תביטו היטב מסביב – תראו שבעצם כל ה-SUV שסביבכם, גדולים כקטנים, מיישמים את אותה הנוסחה של סובארו: שלדה של פרייבט, מרכב מוגבה במידה מסוימת, וחצאית הגנה מחצץ דמיוני שעשוי להינתז מהצמיגים כלפי המרכב. מדוע דמיוני? מכיוון שרובם ככולם הם רק "כאילו SUV" ואת הבוץ על הגלגלים הם יראו רק בסרטוני הפרסומת.
כמו שה-SUV הגדולים כמעט ונעלמו לגמרי (מי זוכר איסוזו טרופר, יונדאי טראקן או אפילו מיצובישי פאג'רו), בגלל אופנות מתחלפות, אתגרים בטיחותיים ותקנות זיהום אוויר מגבילות, גם ה-SUV המודרניים וויתרו על ההנעה הכפולה כדי לעמוד בתחרות הבלתי נגמרת בין יצרניות הרכב. את המחיר אתם משלמים – גם אם הרכב זול יותר – הוא יהיה פחות בטוח ומעטפת השימושיות שלו – אותו Utility – מתכווצת ליכולת שכל פרייבט מסוגל לה מכיוון שהחלק של השטח והיתרון של הנעה כפולה קבועה כבר לא שם.
סובארו XV הוא דוגמה נהדרת ל-SUV מתקדם עם 4X4, רמת בטיחות גבוהה, ויכולת להביא את הספורט שלך לכל מקום. צילום: סובארו
SUV לסיכום
הנהירה של לקוחות רבים לעבר SUV הביאה יצרנים רבים לזנוח כליל את דגמי הפרטיות שלהם לטובת מוצר שעף מהמדף הרבה יותר מהר ואפשר גם להרוויח עליו יותר. אבל בואו נהייה תכליתיים מה אתם צריכים לחפש כדי למצוא את ה-SUV הטוב ביותר שייתן לכם את הכי הרבה מהספורט והשימושיות הנסתרים בשם? ובכן: מרווח גחון גדול: 19 ס"מ ומעלה, מרכב אשר מאפשר נשיאת מטען ונוסעים או מסילות על הגג, וכמובן הנעה כפולה קבועה – שזה התבלין הסודי שהופך סתם מכונית עם קישוטים לכלי רכב בעל יכולת יוצאת דופן.
ג'נרל מוטורס (GM) עתידה ככל הנראה להשיק מחדש את מותג HUMMER אותו קברה ב-2010. על פי הדיווחים במדיה הכלכלית העולמית GM תחזיר את ההאמר לאזרחים כמותג 100% חשמלי עם דגמי טנדרים ו-SUV. אותם המקורות ידעו לדווח כי החשיפה של המותג צפויה להתרחש במסגרת פרסומי הסופר-בול (גמר ליגת הפוטבול בארה"ב) כשאת הקמפיין יוביל הכדורסלם לברון ג'יימס. יחד עם זאת GM רוצה לשמור קצת מרחק והיא תצמיד את מותג האמר ל-GMC אשר מייצרת את הטנדרים וה-SUV הקשוחים יותר של GM תחת השם "HUMMER by GMC" – והם ישווקו בסוכנויות של GMC ולא באולמות נפרדים (שזה די הגיוני).
השמועות על האמר חשמלי אינן צצות בפעם הראשונה וכבר לפני כשנה וחצי היו דיבורים על תחילת יצור בסוף 2021. על פי הוול סטריט ג'ורנל – GM עדיין מקדמת את התוכנית הזו. ובתכלס זה עושה שכל. מדוע? מכיוון ש-SUV וטנדרים גדולים הם עדיין הרבה יותר מבוקשים ממכוניות היברידיות וחשמליות בארה"ב (שהיא כזכור מפיקת הנפט הגדולה ביותר בעולם – עברה את סעודיה), GM חייבת שיהיה לה מותג חשמלי כדי להימנע מקנסות בגין זיהום האוויר – ו-GM יחד עם פורד עושות זאת על ידי רכישת "זכויות" מטסלה החשמלי.
בתקופה האחרונה האיצה ניסאן תכנית מגירה לאפשרות של פירוק האליאנס עם רנו. כך פורסם בעיתונות הכלכלית אשר ציטטה אנשים מקורבים לנושא. על פי אותם המקורות התכנית כוללת, כשלב ראשון הפרדה של חטיבות ההנדסה והיצור ובהמשך גם שינויים בהרכב ההנהלה. התכניות לגירושין האיצו מיד עם היוודע דבר הימלטות קרלוס גוהן מיפן (לשעבר היו"ר הכל יכול של הקבוצה ומי שבפועל יצר אותה תוך שהוא מציל את ניסאן). עוד פורסם כי בכירים בניסאן בוחנים מזה זמן את הפרידה מרנו אחרי שהיחסים בין ענקיות הרכב הפכו כהגדרתם ל"דיספונקציונאליים". כבר מעל לשנה הם שוקלים את ה"בעד ונגד" של המשך פעילות ה"אליאנס" בין השניים – לאור העובדה שעתה ניסאן היא זו המזרימה כספים לרנו – בעיקר בתחומים של הנדסה ושיתוף טכנולוגיות.
על פניו הפרידה הזו לא נראית מציאותית – ואם אכן תקרה היא תהיה כואבת ביותר. אחת הסיבות לכך היא שרנו היא מחזיקת המניות הגדולה ביותר בניסאן (ותודה לגוהן על כך), ומאחריה ממשלת צרפת, וזו דוחפת דווקא לכיוון השני של תיקון היחסים. הסיבה השניה היא זה פשוט נגד הטרנד. השקעות הענק הדרושות לפיתוח דור רכבי העתיד גורם למתחרים קשים לאחד כוחות: VW עם פורד – זו רק דוגמה אחת.
לובינסקי, יבואנית מותגי PSA, עושה גלים בקבוצת ה-B-SUV (רכבי הפנאי שטח הקטנים) הצומחת עם תחילת שיווק של אופל Crossland X לאחר שזה עבר עדכון חשוב בתחום ההינע. אופל Crossland X מצויד במנוע בנזין מוגדש טורבו בנפח 1.2 ל' מחוזק עם תפוקה מעודכנת של 130 כ"ס (5,500 סל"ד) וזינוק של כמעט 20% במומנט עם נתון של 23.4 קג"מ (1,750 סל"ד). העברת הכוח לגלגלים הקדמיים נעשית באמצעות לתיבה אוטומטית עם 6 הילוכים מבית AISIN.
אופל קרוסלנד X עם מנוע מחוזק ויותר איבזור החל ב-121,990 שקלים. צילום: OPEL
ביצועים וחיסכון
כצפוי הביצועים עתה טובה יותר עם 10.2 שניות ל-100 קמ"ש ומהירות מרבית של 198 קמ"ש. על פי הודעת היבואנית צריכת הדלק הממוצעת במסלול משולב של 20 ק"מ לליטר. מדובר בשיפור משמעותי ביחס ליחידת ההנעה היוצאת.
אופל קרוסלנד X עם מנוע מחוזק ויותר איבזור החל ב-121,990 שקלים. צילום: OPEL
בטיחות ואבזור
אופל Crossland X ישווק בשתי רמות אבזור – 'אנג'וי' ו'אינוביישן' שתיהן קיבלו תוספת בטיחות עם מערכת זיהוי תמרורי מהירות והמלצת שינוי המהירות בבקרת השיוט כסטנדרט ויכללו כבר מרמת הבסיס מערכת בלימת חירום אקטיבית, מערכת להתרעת סכנת התנגשות, התרעת סטייה מנתיב הנסיעה והתרעת ערנות נהג. כמו כן, שתי רמות האבזור מצוידות גם במערכת מולטימדיה עם מסך מגע בגודל 7 אינץ' ובה קישוריות מלאה ל-Apple CarPlay. רמת האבזור 'אינוביישן' תוסיף כעת גם פנסי LED חדשים לצד גג שמש נפתח, חישוקי 17 אינץ' וכניסה והתנעה ללא מפתח.
כלמוביל יבואנית מיצובישי משיקה היום בישראל את טנדר מיצובישי טרייטון החדש. סדרת טרייטון החדשה ממשיכה את הקונספט אותו פרצו חמשת הדורות הקודמים עם שילוב ייחודי של רכב עבודה, שטח ופנאי והפעם במראה חדשני ואגרסיבי, אבזור עשיר, טכנולוגיות חדשניות ומערכת CONNECTED CAR של כלמוביל היבואנית.
דור חדש לטנדר מיצובישי טרייטון – עם מערכות בטיחות מתקדמות, מנוע עדכני ועוד יכולת ופינוקים. החל ב-198,990 שקלים. צילום: מיצובישי
עיצוב ויכולת
עיצוב הטרייטון החדש עבר שינוי מהותי ומציג מרחב פנים נדיב לצד לוק מודרני עם קווים אופקיים מודגשים המעניקים תחושה של רכב שטח אגרסיבי וחדשני. היתרונות האווירודינמיים של העיצוב החדש, מסייע בבידוד הרעשים ובשיפור תצרוכת הדלק. בחלק הקדמי מוצע מכסה מנוע בעל חזית גבוהה, יחידת תאורה מחודדת ויחידת תאורה משנית המוסיפה נדבך נוסף לעיצוב המודרני של הרכב.
מיצובישי טרייטון החדש ממשיך את האבולוציה כרכב עבודה בעל שלדה חזקה וקשוחה המיועד לתנאי נסיעה מאתגרים יחד עם נוחות מרבית בתא הנוסעים. הטרייטון מסוגל לשאת מטען של עד 1.0 טון ולארגז קיבולת של משטח העמסה סטנדרטי. בשטח לטרייטון יכולת נסיעה בשיפוע צד של 45 מעלות, זווית גחון של 24 מעלות, זווית גישה של 30 מעלות וזווית נטישה של 22 מעלות.
דור חדש לטנדר מיצובישי טרייטון – עם מערכות בטיחות מתקדמות, מנוע עדכני ועוד יכולת ופינוקים. החל ב-198,990 שקלים. צילום: מיצובישי
בטיחות אקטיבית
מיצובישי טרייטון, מצויד ב-7 כריות אוויר, EBD– לחלוקת עוצמת הבלימה, HSA– כעזר לזינוק בעליה, TSA לבקרת יציבות לגרור, ASTC– לבקרת יציבות ומשיכה RISE– לחלוקת עומסים בזמן תאונה. למערכות אלו התווספו בדגם Dakar מערכות הבטיחות מתקדמות: FCM – בלימה אוטונומית וזיהוי הולכי רגל ו- LDW– להתרעה על סטייה מנתיב. בדגם Dakar SE קיימות בנוסף המערכות הבאות: AHB– שליטה אוטומטית באורות הגבוהים, BSW– זיהוי כלי רכב בשטח מת, RCTA– התרעה על תנועה אחורית חוצה ו- UMS– למניעת האצה פתאומית לא רצויה.
לטרייטון אבזור עשיר הכולל בין היתר הגה 4 צלעות מצופה עור, בקרת שיוט, ידית הילוכים בריפוד עור, אימובילייזר מקורי, 4 חלונות חשמל, פתיחה וסגירת חלון בלחיצת כפתור, נעילת דלתות מרכזית, דיבורית Bluetooth, שליטה מגלגל ההגה על מערכת השמע, מערכת תאורת יום ומדרכי צד. דגם Dakar מצויד גם בלם יד בציפוי עור, בקרת אקלים דיגיטלית, מראות צד מתקפלות חשמלית עם איתות וחיישן גשם ותאורה, מערכת כניסה והתנעה ללא מפתח, תאורה ראשית LED, חיישני חניה קדמיים ואחוריים, מנופים להעברת הילוכים מגלגל ההגה ובקרת אקלים דו-אזורית.
דור חדש לטנדר מיצובישי טרייטון – עם מערכות בטיחות מתקדמות, מנוע עדכני ועוד יכולת ופינוקים. החל ב-198,990 שקלים. צילום: מיצובישי
הנעה ו-4X4
במיצובישי טרייטון החדש תמצאו מנוע חדש בנפח 2.2 ליטר טורבו דיזל עם תפוקה של 150 כ"ס ו- 40.8 קג"מ. תיבת ההילוכים ידנית או אוטומטית בעלת 6 יחסי העברה עם אפשרות בחלק מהדגמים לתפעול על ידי מנופי העברה מאחורי ההגה. בדגמי Dakar ו-Dakar SE מצויד הטרייטון בהנעה כפולה מסוג Super Select II אשר פותחה במקור עבור הפאג'רו. מערכת ההנעה המתקדמת מאפשרת לבחור בין הנעה אחורית להנעה כפולה עם דיפרנציאל מרכזי מוגבל החלקה בכביש, הנעה כפולה עם דיפרנציאל מרכזי נעול והנעה כפולה עם הילוך כוח בשטח. מערכת זו מקנה לרכב יציבות ובטיחות מרבית ונשלטת על ידי חוגה נוחה לתפעול. על פי תנאי השטח ותנאי הנהיגה. ניתן להעביר מ-2WD ל-4WD מבלי לעצור את הרכב עד מהירות 100 קמ"ש.
לגרסאות Dakar ו-Dakar SE, אשר בוררת בין 4 מצבים לשליטה במנוע, תיבת ההילוכים והבלמים בהתאם לתנאי השטח שנבחר: חצץ (Garvel, בוץ ושלג (Mud/Snow) חול (Sand השומר על מומנט קבוע) ואבנים (Rock]. כמו כן כולל הטרייטון ברמות אבזור אלו בקרת ירידה במדרון השומרת ושולטת באופן אוטומטי על מהירות הנהיגה בעת ירידה במדרון.
דור חדש לטנדר מיצובישי טרייטון – עם מערכות בטיחות מתקדמות, מנוע עדכני ועוד יכולת ופינוקים. החל ב-198,990 שקלים. צילום: מיצובישי
קישוריות מתקדמת
גם בטרייטון החדש תציג כלמוביל את מערכת המולטימדיה Connected Car*, מערכת חדשה בדור 4 LTE)) עם מסך 7 אינץ' וממשק I SAY – ממשק זיהוי קולי הכולל מגוון פקודות קוליות ופעולות במערכת כגון חיוג לאנשי קשר, הפעלת יישומים, ניווט והכל באמצעות פקודה קולית. למערכת מצורף כרטיס SIM עם חבילת דאטה חודשית של 3GB למשך 12 חודשים.
כלמוביל מעניקה לטרייטון אחריות לשנתיים ללא הגבלת ק"מ, או לשלוש שנים ועד- 100 אלף ק"מ.
דור חדש לטנדר מיצובישי טרייטון – עם מערכות בטיחות מתקדמות, מנוע עדכני ועוד יכולת ופינוקים. החל ב-198,990 שקלים. צילום: מיצובישי
כבר כמעט שהתרגלנו לזה שיש מערכות בטיחות אקטיביות במכוניות חדשות. והכוונה היא לא לאותם אמצעים המצפצפים ומתריעים נהג שאינו ערני אלא מערכות בטיחות המותקנות כבר במפעל היצור ומסוגלות – בעת צרה – גם להתערב ממש בפעולת הנהיגה. מערכות כמו בלימת חירום אוטונומית, זיהוי הולכי רגל ורוכבי דו-גלגלי, תיקון אקטיבי של סטייה מנתיב ובקרת שיוט אדפטיבית המתאימה את מהירות השיוט לקצב התנועה – זה רק חלק מרשימת המכולת – צ'ק ליסט אם תרצו – שכל רוכש רכב בעידן החדש צריך לעשות לעצמו.
הניסיון בשטח מלמד כי לא מדובר בגימיקים בלבד. ואיך מודדים תאונה לא התרחשה? בקלות. אצל יבואני חלקי החילוף ומוסכי הפחחות והצבע. אלו הראשונים מדווחים על ירידה של 30% במכירות של חלקי קצה – אלה הנפגעים בתאונות במהירות איטית – מאז הכניסה המאסיבית של המערכות המתקדמות.
מעגל בטיחות מורחב תמצאו ביונדאי סנטה פה החדשה. צילום: רוני נאק
בטיחות אקטיבית שלב נוסף
ויש כאלה שזה לא מספיק להם. אם כתוצאה מה-ד.נ.א של המותג, או כהכנה לרגולציה שצפויה להכתיב את המפרט הבטיחותי. נושא הבטיחות מקבל חשיבות גדולה הרבה יותר כשמדובר בהגדרה ברכב משפחתי – בו הילדים מבלים בדרך לבית הספר, להסעות לחוגים, טיולים. והרי אין דבר חשוב יותר ממערכות בטיחות שיגנו על הילדים שלנו. אז אחרי שכבר הבנו שחייבים מושבי בטיחות תקניים לילדים, ולמדנו על הסכנות של שטחים מתים שסביב הרכב, מגיעה יונדאי ומציעה בדגם סנטה פה – מעגל אבטחה נוסף שנועד לשמור על חיי היקרים לנו מכל.
על התקרה של יונדאי סנטה פה חיישנים אולטראסוניים יזהו תנועה של ילד או בעל חיים ברכב נעול. צילום: רוני נאק
נושא שכחת הילדים ברכב הוא כאוב ביותר. במיוחד בישראל בחודשים החמים, לצערנו אנו שומעים על יותר מדי מקרים שבהם נשכחים ילדים, תינוקות ואפילו בעלי חיים במכוניות לוהטות ועם תוצאות קשות מאד. לפני כשנה נודע ל"שטח" כי בארה"ב בוחן הרגולטור לקבוע תקן למערכת לניטור ילדים במושבים האחוריים. ביונדאי סנטה פה המערכת כבר קיימת. זו משלבת חיישניים אולטראסוניים הקבועים בתקרה אשר מסוגלים לזהות תנועה – אפילו הקלה ביותר בחלל הרכב. במידה ותנועה מזוהה – הרכב מתחיל לצפור, להבהב באורות ואף לשלוח SMS לנהג (אופציה הקיימת בחו"ל).
ניסיתי את המערכת הנ"ל עם הבת שלי. גדולה יחסית בגיל ההכנה לבת מצווש, עם בקשה להשתתף בניסוי מבלי לומר לה במה מדובר. המערכת עבדה כצפוי והרכב החל צפור כשהתרחקתי כ-8 מטרים בלבד ממנו. אבל יותר מכל הפתיעה אותי התגובה של הילדה שהייתה ממש מבסוטה מהעניין: "אבא האוטו קרא לך לחזור לקחת אותי. הוא שמר עליי".
גם מערך בטיחות אקטיבי נרחב הופך את יונדאי סנטה פה ל-SUV מצטיין בבטיחות. צילום: רוני נאק
פתיחת דלת, נסיעה לאחור
עוד שני פיצ'רים בטיחותיים הם נעילת הדלתות בזמן שמגיעה תנועה מאחור. זו למעשה הרחבה של התשתית הקיימת של ניטור שטחים מתים (מערכת המזהה רכב בשטח המת של שדה הראיה ומתריעה לנהג ומונעת מעבר נתיב) – בהרחבה משתתפת נעילת הדלתות המרכזית שלא מאפשרת פתיחת דלת במידה ומזוהה תנועה מאחור. זה סופר קריטי בעיקר באותם רגעים שממהרים, ולא שמים לב, ולחוץ והחוג כבר התחיל והילד על קוצים להגיע.
"בדקו את המושב האחורי" הודעה וחיווי בולט בכל דימום של המנוע. תתעלמו והרכב יתריע. צילום: יונדאי
מכירים את זה שצריך לצאת מחניה אבל פשוט לא רואים מספיק לאחור? האם אתם חווים פעמים רבות את התחושה שאתם "שקופים" על הכביש ונהגים אחרים מתעלמים מזה שאתם מנסים נואשות לצאת ברווס מהחניה? אולי גם וגם? אחד התרחישים הכי לא נעימים שיש אלו מפגשים בחניונים. לא מהסוג ההוא שרואים בסרטי המתח, אלא מהסוג השני השולח אתכם לפחחות וצבע. אז אם תצאו מהחניה למצב מסוכן שבו תנועה חוצה עשויה להתנגש בזנב של הסנטה פה – מערכת RCCA (למניעת התנגשות בעת נסיעה לאחור) תבלום אתכם במקום. בניסוי שעשינו – בתנאים סטריליים כמובן – הבלימה הייתה חזקה מאד. אפילו מפתיעה בעוצמה ומלווה בחיווי רועש בקבינה. מפתיע פחות בשל הבלימה עצמה ויותר בשל הרכב שפתאום הגיח מאחור.
כפתור יחיד ימנע ירידה לא זהירה לכביש של נוסע או ילד מהמושב האחורי. צילום: רוני נאק
בטיחות רב מימדית
יונדאי סנטה פה הוא ה-SUV 7 מושבים מרשים ביותר. לצד מראה עדכני, חווית נסיעה דינאמית, איכויות של מוצר פרימיום והמון פינוקים (ממש אהבתי את המושבים המחוממים ומאווררים שבו), הוא עוטף את הנוסעים בו במעגל אבטחה נוסף וייחודי לדגם אשר מרים את הרף גבוה עוד יותר במימד הבטיחות. כדי שתינוק לא יישכח ברכב ביום לוהט, כדי שילד לא ירד בריצה מהרכב לתוך תנועה סואנת וכדי שהנסיעה לאחור תהיה עוד יותר מאובטחת כשקשה לראות ולהתמצא במרחב.
לא רק פנים יפות או מנוע חזק. יונדאי סנטה פה הוא מרכבי הפנאי הבטוחים שיש. צילום: רוני נאק
דלק מוטורס, יבואנית ב.מ.וו ו-מיני לישראל (לצד מותגי פורד ומאזדה) החלה היום לשווק את הדור החדש והעדכני של רכב הפנאי הספורטיבי ב.מ.וו X6. הרכב ממשיך עם המראה של ה"קופה 4 דלתות" שהיה מחלוצי הז'אנר אבל הוא מקבל הפעם ממדים חדשים: רחב יותר וארוך יותר מקודמו ומצד שני מעט נמוך ממנו – וזה נותן פרופורציות הרבה יותר אגרסיביות למכונית שגם ככה נראתה כאילו מוכנה לנשוך מישהו. בנוסף, גם בסיס הגלגלים התארך ב-42 מ"מ והוא עתה רק 2.5 מילימטרים קצר יותר משלושה מטרים.
למרכב הלוק המותגי העדכני ובוודאי תשמחו לגלות כי שבכת הכליות המזוהה עם ב.מ.וו שבחזית, היא עתה מוארת – כפריט סטנדרטי ועם תפעול אנאטומי של הנהג במסגרת מערכת בקרת אפקט הגעה שכה חשוב בז'אנר. כדי להדק את הלוק המחודד יותר מצויד ב.מ.וו X6 החדש בחישוקי 21 אינץ' סטנדרטיים או 22 אינץ' בגרסאות הבכירות יותר. חשוב לציין כי חבילת האיפור הספורטיבי M-SPORT היא חלק מהחבילה התקנית בכל הגרסאות של הדגם.
דור "כל חדש" של ב.מ.וו X6 החל ב-650,000 שקלים. צילום: BMW
היצע המנועים עומד על ארבע: שני בנזין ושני דיזלים בטווח תפוקה של החל ב-265 כ"ס ועד 530 כ"ס בגרסת M. תיבת הילוכים אוטומטית עם 8 הילוכים מורידה את הכוח למערכת הנעה כפולה אקטיבית אשר בנהיגה דינאמית מתעדפת את הורדת הכוח לגלגלים האחוריים. עוד תמצאו מתלי אוור עם שינוי גובה, בולמי זעזועים אדפטיביים עם בקרת שיכוך דינאמית. ויש אפילו אופציה לחבילת שטח בשביל מי ששטח זה חלק מהחיים שלו.
כמובן שב.מ.וו X6 החדש מצוייד במערך בטיחות אקטיבי נרחב פלוס סייען התחמקויות (וכאן אפשר לעוף…בדמיון), התראה על התנגשות בנסיעה לאחור. קוקפיט דיגיטאלי מלא עם סייען בהפעלה קולית שאפשר עתה גם לקרא לו בשם. נגיד "הרמן" ו-הרמן מסוגל להסביר פונקציות שונות של הרכב, לספק מידע עכדני (משטרה בהמשך הדרך) ולסייע לנהג בכל מיני דרכים שסייען יכול לסייע.
טווח המחירים נרחב ומתחיל ב-650,000 שקלים לגרסת דיזל בסיסית ועד ל-925,000 שקלים לגרסת M50i מרעיד הלבבות.
דור "כל חדש" של ב.מ.וו X6 החל ב-650,000 שקלים. צילום: BMW
לדברי ברק כהן, מנהל חטיבת BMW בדלק מוטורס:
"אחרי שב- 2019 רשמנו שיא עם השקה של לא פחות מעשרה דגמים שונים, אנחנו ממשיכים את המומנטום עם "מתקפת הקופה" – דור חדש של דגמי קופה מודרניים שמייצרים ליין אפ ייחודי של מוצרים למותג. דגמי הקופה של BMW הם חלק חשוב מה-DNA של המותג, מכוניות שכיף לראות על הכביש ובעיקר כיף לנהוג בהם. לדור החדש שלהן תפיסת מרכב ייחודית, שבתוספת טכנולוגיות נוחות, הנעה ושלדה מייצרים יכולות דינמיות עילאיות ורמת נוחות שטרם נראתה במכוניות קופה שכאלו. אנחנו רואים פוטנציאל גדול בדגם ה-X6 שהוא נדבך חשוב במערך דגמי ה-X וצופים שימשיך בהצלחה של קודמיו."
הנוסחה הזו נידונה מראש ל…הצלחה! מה כבר יכול להיות כאן גרוע? מרכב SUV בסגמנט שרק הולך וגדל, יחידת הנעה מתוקה על אמת שמפיקה כוח כמו שהיא מפיקה פוקים של הנאה מהמפלט, ואיבזור שיגרום למותגי הפרימיום להסמיק מבושה. לקופרה אטקה יש את הכל – וראבק אחרי שלושה ימים איתה – אני רוצה כזו.
מזה הקופרה הזה?
אז אחרי שהתרגלנו לקבל גרסאות CUPRA (שיתוך המילים CUP RACING) של סיאט איביזה ואח"כ סיאט לאון. מכוניות שהביא את חווית מסלולי המירוצים לכבישים ולמרחבים ולידיים הנרגשות של נהגים רבים. קופרה יצאה לחופשי וקבלה לאחרונה סטאטוס של מותג עצמאי. לכן אל תאמרו "סיאט אטקה קופרה" אלא מעתה (חזרו אחריי) "קופרה אטקה". והיא מאד שונה מהאטקה נחמדה-אך-אפרורית שניצבת לידה באולם התצוגה.
מבחן דרכים קופרה אטקה. מתלים אקטיביים, הנעה כפולה ומפלטים משוחררים. צילום: רוני נאק
נתחיל עם הבסיס. השלדה. זו אותה שלדה של אטקה אבל מקבלת מערכת מתלים אקטיבית, מקפרסון בחזית ורב-חיבורים מאחור. למתלים אפשרות להקשחה או ריכוך והם גם מגיבים אונ-ליין לפני כביש משתנים. עוד חוזקה מערכת הבלמים עם מעצורי ברמבו ענקיים (צבועים בשחור וממותגים CUPRA) עם דיסקים בקוטר 340 מ"מ בחזית לבלימה עם עוצמה ודקויות של משגיח כשרות של בד"צ. אבל חכו. זה לא נגמר כאן כי יש בקופרה אטקה גם הנעה כפולה קבועה – וחכמה – אשר מנתרת בזמן אמת את תנאי הדרך ומעבירה מומנט לגלגלים שהכי צריכים זאת. היא מנטרת מהירות של כל גלגל בנפרד, את זווית ההטיה של ההגה ואפילו כמה "סקווט" יש לישבן תחת תאוצה.
מבחן דרכים קופרה אטקה. 300 כ"ס ו-40 קג"מ ממנוע VW ששכח להחליף חיפוי צילום: רוני נאק
ושליטה בכוח חשובה כי יש הרבה ממנו. 300 כ"ס ו-40 קג"מ ממנוע טורבו 2.0ל'. אבל את הסיפור מספר גרף התפוקה יותר מאשר הנתונים הסופיים: שיא המומנט ב-2000 סל"ד שיא התפוקה ב-6500 סל"ד. וזה די גבוה בז'אנר – עם יחס דחיסה יחסית נמוך של 9.3:1 אתם מקבלים מנוע השש לסל"ד כמו ויקינגי לדג מלוח (שזה מאד). נתוני היצרן תומכים בכך עם מהירות מירבית של 247 קמ"ש ו-5.2 שניות ל-100 קמ"ש מעמידה. יש כמובן בקרת שיגור באדיבות DSG 7 הילוכים כפולת מצמדים.
מבחן דרכים קופרה אטקה. לרבים היא כמו כל SUV לבנבן אחר שעל הכביש. צילום: רוני נאק
ועכשיו לפינוקים
ויש מהם רבים. מושבי ספורט מחוממים עם ריפודי אלקנטרה – אותה תמצאו גם בדיפוני הדלתות ומאחור. גלגל הגה ספורטיבי קטום ומצופה עור, סייען חניה, מערך בטיחות אדפטיבי ואקטיבי מלא, מערכת שמע – מופלאה – של BEATS שמשמיעה בארי וויט בדיוק כשאתה נוגע בפיתולים הכי טובים, לוח מחוונים ווירטואלי עם מצבי חיווי רבים ומשתנים, בלם חניה חשמלי, וכמובן מערכת לניהול הפסטיבל שבוחרת בין מצבי נהיגה שונים: מהיר, מהיר מאד ומהיר לאללה וגם שטח ושלג. בכל מצב שכזה משתנות מפות ניהול המנוע, תיבת ההילוכים, מערכת העברת הכוח, המתלים ועוד פרמטרים (כן, כן גם צליל האגזוז) כדי לקבל את הפוק המושלם בכניסה לפניה. בנוסף, למולטימדיה יש שכבת מידע נוספת בעברית הכוללת WAZE, ועוד אפליקציות שימושיות רבות אחרות משמע ועד שירות ומזג אוויר.
מבחן דרכים קופרה אטקה. קבינה פרימיום בכל מימד וחווית נסיעה מאד נעימה או מסעירה אתם מחליטים. צילום: רוני נאק
חיצונית תמצאו סמלים חדשים, חצאיות וספויילרים מעודנים, חישוקי סגסוגת יעודיים ועליהם צמיגי ברידג'סטון בחתך 40. קריצת פנסי LED, כיתובי ATECA מושחרים וגווני צבע מיוחדים לדגם. למעט 4 מפלטים מאחור צריך ממש להתאמץ כדי לקלוט שלא מדובר כאן בסיאט אטקה מהשורה. ואני בעד.
מבחן דרכים קופרה אטקה. 250,000 סיבות לחייך. ה-SUV המפתיע של השנה. צילום: רוני נאק
בכבישי הקופרה העליזים
כניסה למכונית כבר מכניסה אתכם ל"עולם תוכן" של קופרה. רק מי שהייתה לו מכונית חזקה יכול להכיר את השמחה בקצות האצבעות כשהידיים אוחזות בהגה הזה. כיוון מראות מהיר ולדרך. בתחילה בזהירות כי ציפיתי שעם כל-כך הרבה כוח ומשקל עצמי של כטונה וחצי בלבד, הקופרה אטקה תהיה דרקון רושף אש מטורף. ובכן..היא כן אבל אתם מחליטים מתי. כי במצב הרגיל של בורר הנהיגה, אתם מקבלים מכונית כביש מהירה, חזקה ונוחה מאד. בהחלט משהו שהייתי רוצה לשבת בו בגיחה לאילת למשל. תמיד יש כוח זמין, ועם NVH נעים, חווית הנסיעה היא בעיקר נעימה ולא מעייפת או מתישה. סעו במתינות ואפילו תקבלו צריכת דלק של כ-11 קילומטרים לליטר. אבל…
מבחן דרכים קופרה אטקה.תחשבו גרופ-B והיא מהירה כמו הרוח. צילום: רוני נאק
כשהכביש המנהלתי הסתיים והגעתי לאותה רצועה מבודדת ואנונימית, מצב קופרה הפך את ה-SUV הפוליטיקלי קורקט הזה, לדרקון לו ציפיתי בתחילה. אם יש איזו אנאלוגיה שאפשר להשתמש בה זה של מכונית ראלי במפרט אספלט. היא הרגישה, נמוכה, שטוחת זויות, חדה בתגובה להיגוי ועם כל הפירוקטכניקה ופרצי הכוח הפסיכיים של מכונית גרופ-B מטורללת. אם רק היה לה בלם חניה הידראולי (כמו במכונית ראלי אמיתית) הייתי בעננים. ובאמת שאין לי כלל השגות על הביצוע או החוויה שקבלתי כאן. אחרי כמה ראנים עצרתי בצד, להסדיר נשימה ולנגב זיעה, אפילו שבחוץ היו רק 7 מעלות בלי שמש. וואהו!
מבחן דרכים קופרה אטקה. ברז אחד פנים לו רבות. שינויי האופי של קופרה אטקה מרשימים בכל מצב. צילום: רוני נאק
נכון יש בבורר גם מצב "שטח". אבל זה מצב "שטח" עם קריצה ולא "שטח שטח" עם מיגון גחון הייליפט במנשא כתף. הצמיגים או החישוקים האלה לא ישרדו סשן שטח קשוח אחד. ועד כמה שמאד רציתי לפצוח בפירואט של דריפטים בסטייג' חינני, המחשבה של רסס החצץ על המרכב פלוס להחזיר ליבואן רצועות של צמיג מרוטש – די הניאו אותי מזה. אז סיבוב זהיר בשטח זה בהחלט אפשרי אבל שמרו על הצמיגים, הגחון, והספויילרים הנמוכים.
מבחן דרכים קופרה אטקה. שימושי כמו SUV היכולת בשטח תיאורטית. צילום: רוני נאק
לסיכום
קופרה אטקה מאד עשתה לי את זה. ב-250,000 שקלים, היא שימושית כמו ה-SUV האפרורי של השכן הנשוי והכבוי אבל נותנת בראש כמו הפורשה של הרווק ההולל. אין וויתור על ה-UTILITY כלל. וזה נהדר. בתחום הביצועים והאיבזור מקבלים כאן רמה אחרת לגמרי – כזו שבעיניי שמה בבעיה SUV ממותגי הפרימיום המתומחרים דומה ואף מעל אבל נותנים הרבה פחות (זולת הסמל המווברץ). ואיך אפשר לסיים מבחן דרכים ללא ביקורת? נו טוב. היא שורפת דלק. די הרבה אם תלחצו חזק. אז מה?
מבחן דרכים קופרה אטקה. זהירות! חיה ביער. ה-SUV המפתיע של השנה. צילום: רוני נאק
UMI, יבואנית קאדילק, שברולט ואיסוזו לישראל החלה לשווק את הדור החדש של טנדר העבודה הכבד: שברולט סילברדו. על פי היבואנית, שברולט סילברדו, מוביל את מכירות הסגמנט בישראל בעשור האחרון וסיים את שנת 2019 עם מעל ל-50 אחוז מנתח השוק. הדור החדש של שברולט סילברדו ישווק עם מנוע דוראמקס V8 טורבו-דיזל בנפח 6.6 ל' עם תפוקהק של 445 כ"ס ומומנט של 124.5 קג"מ. תיבת הילוכים אוטומטית חדשה בעלת 10 יחסי העברה – כולל הילוך יתר, מערכת בחירת תחומי הילוכים ומצב גרירה. מי שבאמת מתכנן לעבוד עם הכלי הזה, שברולט סילברדו החדש גדל כמעט בכל הממדים עם צמיחה במרווח הגחון, מרחק הסרנים, גודל הארגז ובכושר העמסה שעומד כעת על 1,600 ק"ג.
שברולט סילברדו ישווק ב-7 רמות אבזור הכוללות שילובים שונים של סוגי הנעה 4X4 או 2X4 ואפשרויות מרכב של קבינה מורחבת או תא נהג כפול. כמו כן, ישווק לראשונה עם אפשרות ל-6 מקומות ישיבה ברמת הגימור LTZ.
שברולט סילברדו החדש בישראל החל ב-204,990 שקלים. צילום: GM
שברולט סילברדו ישווק עם חבילת אבזור מקיפה במיוחד הכוללת מערך בטיחות אקטיבי מקורי כסטנדרט בכל רמות הגימור. המערך מכיל: התראת שטחים מתים, בלימה אוטונומית, מצלמת 360,התראה על התנגשות מלפנים, סטייה מנתיב, מצלמת ארגז, מצלמת רוורס ומצלמת וו גרירה, מצלמת מראה HD, שחרור ונעילה חשמלית לדלת הארגז כולל פתיחה וסגירה חשמלית, מערכת עזר לזינוק בעלייה, מערכת Hill Descent Control – מניעת הידרדרות בירידות, כפתור בלם-אגזוז לבלימה אפקטיבית בנסיעה במדרון.
ויש גם אבזור נוחות עשיר במיוחד עם מושבים קדמיים מאווררים ומחוממים, מושבים אחוריים מחוממים, Head-up Display תצוגה צבעונית בגודל " 15 המוקרנת על השמשה הקדמית, משטח טעינה אלחוטי לנייד מושבים לנהג ולנוסע, עם כיוון חשמלי, ריפודי עור למושבים, מראות צד גדולות עם כוונון, קיפול, הארכה וחימום חשמלי, חלון גג חשמלי, מערכת שמע Bose עם 7 רמקולים, מרכז מידע לנהג על גבי מסך 8 אינץ', פנסים אחוריים עם תאורת LED ועוד.
שברולט סילברדו החדש בישראל החל ב-204,990 שקלים. צילום: GM
אור קליין, סמנכ"ל מוצר ומכירות קבוצת UMI:
"שברולט סילברדו מוביל את שוק רכבי הפיק אפ בישראל כעשור בזכות חבילה מוצרית מצוינת, מחיר תחרותי ומעטפת שירות רחבה של קבוצת UMI, הכוללת מעל 40 מרכזי שירות בפריסה ארצית. הסילברדו החדש הוא רכב עבודה מצוין. הוא מספק נוחות נסיעה גבוהה ביום יום לצד יכולות עבודה מרשימות במיוחד, בזכות שילוב של מיטב טכנולוגיות הבטיחות והאבזור של GM לצד מערכת הנעה חזקה במיוחד."
קיה הודיעה היום כי תחשוף את הדור החדש (הרביעי במספר) של רכב הכביש שטח הגדול שלה: קיה סורנטו. החשיפה העולמית צפויה להתרחש בתערוכת ג'נבה הקרובה אשר תפתח ב-3 למרץ. פרטים שימושיים רבים קיה לא שחררה בשלב הזה למעט ציון העובדה כי הרכב יתבסס על פלטפורמת הדור החדש של SUV (אולי אותה אחת המשרתת את יונדאי סנטה פה החדשה?) וכי תהיה הדגם הראשון של המותג אשר נשען על הפלטפורמה הזו. בנוסף, קיה מציינת כי תהיה גרסה היברידית – לראשונה בהיצע של סורנטו.
דור רביעי וכל-חדש של קיה סורנטו ייחשף עם הנעה היברידית בתחילת מרץ 2020. צילום: KIA
שלא במפתיע קיה ציידה את הסורנטו החדש בהמון טכנולוגיה. מערכות עזר מתקדמות לנהג, קישוריות מתקדמת ואבזור רב. זאת כחלק מאסטרטגיית היצרן לשווק את קיה סורנטו גלובאלית. על פי קיה, הסורנטו, הוא אחד מעמודי התווך בקו המוצרים העולמיים של היצרנית מקוריאה. מהשקתו בשנת 2002 עלו על כבישי העולם מעל ל-3.0 מיליון יחידות והפעם מדובר בדור כל-חדש. לישראל צפויה להגיע קיה סורנטו החדשה בשליש האחרון של 2020.
טויוטה חשפה את הדור הרביעי של רכב הפנאי הגדול שלה (גדול אצלנו, בינוני בארה"ב) – טויטה היילנדר. על פי טויוטה מדובר ברכב כל-חדש המביא לדבריה עיצוב נועז ואבזור אקסטרה על בסיס בטוח ואיתן מאי פעם. זמינות הרכב ללקוחות בצפון אמריקה לגרסת הבנזין היא מחודש ינואר כאשר הגרסה ההיברידית תהיה זמינה החל מהחודש – פברואר.
אנו טורחים להזכיר את הדגם הזה – מכיוון שהוא מיובא לכאן לסירוגין על ידי חברות היבוא המקביל. כך שלא מן הנמנע שנראה אותה גם אצלנו, בהינתן התנאים המסחריים הנכונים.
דור רביעי של טויוטה היילנדר היברידי מוצג בארה"ב. דלת תא מטען חשמלית ומקום לעד 7 מהחברות הכי טובות שלך. צילום: טויוטה
הבסיס הוא פלטפורמת TNGA-K החדשה אשר מוכרת לנו מטויוטה ראב-4 החדש, טויוטה קאמרי ולקסוס ES. זו בעיקרה פלטפורמת הנעה קדמית עם אופציה להנעה כפולה. היצע המנועים לא מאד השתנה ועדיין מדובר במנוע V6 גדולי נפח – 3.5 ל' המפיק 295 כ"ס ויחידת הנעה היברידית עם מנוע 4 ציל' בנפח 2.5ל' יחד עם שני מנועים חשמליים לתפוקה משותפת של 243 כ"ס. תיבת הילוכים אוטומטית עם 8 הילוכים בגרסת הבנזין ו-רציפה בהיברידית. ההנעה הכפולה כוללת ניתוב מומנט על פי דרישה לגלגלים האחוריים. בגרסה ההיברידית ההנעה האחורית היא חשמלית באמצעות מנוע ייעודי המותקן שם למטה.
דור רביעי של טויוטה היילנדר היברידי מוצג בארה"ב. חבילות אבזור ובטיחות חדשות ועשירות. צילום: טויוטה
בתחום הבטיחות טויוטה שילבה את הדור העדכני של ה-TSS שלה. זהו מערך הבטיחות האקטיבי אשר כולל בלימת חירום אוטונומית, בקרת שיוט אדפטיבית, תיקון דינמי של סטייה מנתיב, קורא רמזורים, החלפת אורות אוטומטית ועוד.
כצפוי חבילות הנוחות עשירות מאד. זה מתחיל ממסך מולטימדיה עצום בגודל 12.3אינץ' עם ממשק מלא לסמארטפונים, רדיו לווייני ועוד פיצ'רים רבים כמו תאימות ל-WAXE ו-ALEXA של אמזון. סידור המושבים מתאים ל-7 או 8 נוסעים. יש בקרת אקלים תלת אזורית, מושבים עם הזחה חשמלית, ריפודי עור, דלת תא מטען חשמלית ועוד רשימת אבזור ארוכה בכל אחת מ-5 רמות האבזור השונות.
המחירים בארה"ב מתחילים ב-34,600 דולר ועד ל-50,200 דולרים לגרסה ההיברידית כפולת ההנעה ברמת אבזור פלטינום.
דור רביעי של טויוטה היילנדר היברידי מוצג בארה"ב. ארוכה ומרווחת יותר מהדור היוצא. צילום: טויוטה
ג'יפ הציגה הלילה שתי גרסאות אבזור חדשות לגלדיאטור ולרנגלר. הראשונה והמעניינת יותר היא גרסת MOJAVE (שם של איזור מדברי בדרום מערב ארה"ב ששטחו בערך פי 5 מזה של ישראל) של טנדר גלדיאטור. בניגוד למנהגה של ג'יפ לא מדובר כאן רק בחבילה קוסמטית אלא בסדרה של שינויים עמוקים למדי כאשר הבסיס לפיתוח עומד השימוש המדברי של הרכב שמאופיין ביכולת לנסוע מהר על פני השטח הפתוח וגם כמובן להתמודד עם חול וסלעים ולא בזחילה איטית סטייל רוביקון.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – בנוי למהירות ועם תווית DESERT RATED חדשה למותג. צילום: JEEP
השינויים מתחילים עם שלדה מחוזקת בקצוות ובאיזורים נושאי העומס – זאת כדי להתמודד עם האנרגיה הרבה יותר של נסיעה מהירה. בנוסף, ג'יפ פיתחה יחד עם FOX בולמי זעזועים ייעודיים לגרסת מוהאבי. אלו בולמי מעקף בגודל 2.5 אינץ' עם מיכל חיצוני שיהיו פריט סטנדרטי בגרסה הזו. תפקיד המעקף הוא לספק מעבר לשמן סביב הבוכנה הפנימית כשהעומס מהיר וחזק כמו למשל בנחיתה מקפיצה ולהעניק ספיגה עדיפה ואחידה. עוד באיזורי השלדה נזכיר הגבהה של אינץ' אחד ביחס לגובה של הגלדיאטור רוביקון. אבל חכו. זה לא נגמר בזה. בחזית של באמפ-סטופ מקורי של FOX.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – נראה בכל זאת מהודר לעכבר מדברי. צילום: JEEP
ג'יפ בחרה להישאר עם הסרנים המחוזקים יותר: דנה 44 לפנים ומאחור. אלו בהחלט חדשות טובות. תיבת ההעברה היא עם ה-LOW המהיר יותר: 2.72 ויחס ההעברה הסופי הוא 4.10:1 (זהים לדגמי סהרה וספורט). מה שלא זהה היא אפשרות חדשה לנעול את הדיפרנציאל האחורי גם במצב HIGH. בהחלט שימוש בנסיעה על שטח רך כמו דיונות. במקביל ג'יפ וויתרה על האפשרות לניתוק מוטות מייצבים – כחלק מתפיסת המהירות של הכלי הזה. ג'יפאים אוהבים זוויות. אז הנה: זווית גישה 44.7 מעלות, זווית נטישה של 25.5 מעלות, זווית גחון של 159 מעלות ומרווח גחון של 295 מ"מ. הצמיגים המקוריים הם 33 אינץ' על חישוקי 17 אינץ'.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – תווית DESERT RATED חדשה למותג תופיע גם בדגמים נוספים? צילום: JEEP
בנוסף למכאניקה יש גם איפור תואם. כיתובי MOJAVE על מכסה המנוע, ספי דלת מחוזקים, מכסה מנוע מעוצב מחדש עם כונס אוויר קדמי והכי חשוב לוגו "DESERT RATED" חדש אשר עשוי לבשר רמת אבזור חדשה גם בדגמי ג'יפ נוספים. בתוך הגלדיאטור המדברי הזה, תמצאו מושבים קדמיים עם תמיכה טובה יותר לגוף. אלה מקבלים גם רקמת MOJAVE בולטת.
ג'יפ גלדיאטור MOJAVE – שומר על סרנים חזקים ונעילת ד'יפ. יחס LOW 2.72 צילום: JEEP
המנוע שהוצג הוא אותו פנטסטאר 3.6ל' מוכר עם 285 כ"ס וכ-35 קג"מ. אופציות של תיבות הילוכים הן ידנית עם 6 או אוטומטית עם 8 הילוכים. ג'יפ לא ציינה בשלב זה אופציה של מנועים נוספים אם כי גרסת הדיזל V6 שהגיעה בחודשים האחרונים לרנגלר עשויה בהחלט להיות כאן מתאימה ביותר עם יתרונות של מומנט וטווח נסיעה.
• JEEP עוד לא פרסמה מחירים (צפו למחיר של רוביקון). זמינות במחצית שניה של 2020.
• נכון להיום בישראל אפשר לרכוש ג'יפ גלדיאטור רק בערוצי היבוא המקביל/אישי
בנוסף ג'יפ הציגה גרסאות מפונפנות של רנגלר ו-גלדיאטור תחת השם "HIGH ALTITUDE". אלה מקבלות פגושים, ידיות וגג בצבע המרכב. חישוקי 20 אינץ' עם צמיגי כביש בחתך 55. פנסי LED בכל קצה ופינה. בפנים תמצאו מסך מולטימדיה גדול 8.4 אינץ', מושבים מרופדי עור וכן ריפוד עוד לדשבורד, דיפוני דלתות וקונסולה מרכזית.
חבילת אבזור שמיועדת בעיקר למי שלא רוצה לרדת מהכביש עם הג'יפ שלו. צילום: JEEP
כלמוביל יבואנית מרצדס משיקה מסלול ליסינג פרטי בתשלום חודשי קבוע מראש. במסגרת זו יוצעו מגוון דגמים בהם: A-Class, CLA, GLC, ,E-Class GLE ונוספים.
הרכבים יינתנו במסלול פרטי הכולל רכב הרשום על שם הלקוח, מקדמה נוחה, תשלום חודשי קבוע מראש, אחריות וחבילת טיפולים ל-3 שנים ואפשרות לשדרוג הרכב עם התחייבות של כלמוביל לקניית הרכב חזרה בתום התקופה (36 חודשים).
מרצדס מציעה ללקוחות ליסינג פרטי בתשלום קבוע ועוד הטבות. גם ה-GLE החדש בעניין צילום: רוני נאק
גילי פריאנטה, מנכ"ל כלמוביל מרצדס מציין כי שירות הליסינג הפרטי החדש מצטרף למכלול הפתרונות שמציעה הקבוצה, זאת מתוך ראיה כוללת של מתן מענה רחב לצרכים המשתנים של הלקוחות. מדובר במוצר חדש שמעניק ללקוח ראש שקט בזכות תשלום חודשי נוח, טיפולים ואחריות מורחבת לשלוש שנים. עוד מציין פריאנטה, כי במחיר חודשי של רכב בסגמנט המנהלים, יוכל לקוח ליהנות מדגם ה-E-Class פלאג-אין הייבריד עם טיפולים ואחריות לשלוש שנים. אנחנו רוצים שהמוצר החדש יאפשר לקהלים נוספים ליהנות מנהיגה במרצדס חדשה מבית היבואן הרשמי.
מה-MBUX הזה יכול להיות שלך. רצדס מציעה ללקוחות ליסינג פרטי בתשלום קבוע ועוד הטבות. צילום: מרצדס
להלן דוגמאות לעסקאות הליסינג:
A-Class בתשלום חודשי של 2,688 ש"ח ל-36 תשלומים ומקדמה של 39,000 ש"ח.
A-Class 4 door בתשלום חודשי של 2,757 ש"ח ל-36 תשלומים ומקדמה של 41,500 ש"ח.
GLA בתשלום חודשי של 2,725 ש"ח ל-36 תשלומים ומקדמה של 39,500 ש"ח.
C-Class PHEV בתשלום חודשי של 3,591 ש"ח ל-36 חודשים ומקדמה של 52,000 ש"ח.
E-Class PHEV בתשלום חודשי של 4,986 ש"ח ל-36 חודשים ומקדמה של 70,000 ש"ח.
רבים חיכו לדור החדש של ג'יפ רנגלר – JL – וכשזה לבסוף הגיע אותם רבים גילו שהמחיר שלו זינק בעשרות אחוזים (גרסה-מול-גרסה) ביחס לדור היוצא של ה-JK. ג'יפ רוביקון שעד אותו יום שווק בקצת מעל ל-300 אלף שקלים, הגיע לדגדג מלמטה את ה-500 אלף שקלים. וזה הפך מכונית יקרה למכונית סופר-יקרה. לצד הזינוק במחיר היו גם השגות לגבי המפרט הישראלי – אבל זה כבר נושא אחר. זה נכון שגם בעולם הרנגלים התייקרו (במעבר מ-JK ל-JL) אבל לא בשיעור כזה.
מה שהופך קניה של ג'יפ רנגלר JK יד שניה לאופציה מעניינת מאד למי שחייב מכונית כזו בחיים שלו. אז הנה כמה דגשים של דברים לבדוק ספציפית ב-JK. אם יש לכם תובנות משלכם – בואו נשמע אותם בתגובות (שם למטה). בכל מקרה, האמור לעיל אינו תחליף לבדיקה לפני קניה במכון מוסמך. אלו נושאים שעלו מתוך הניסיון והחוויות שלנו עם הכלים האלה, אותם אנו משתפים כאן.
מחפשים ג'יפ רנגלר JK יד 2? הנה דברים לבדוק. גלגל גדול על הדלת יעוות אותה – צירים חלשים ואטימה רעועה. צילום: JEEP
אנומליה ייחודית לישראל הוא המקור של הרנגלרים האלה. אלו יכולים להגיע מערוצי היבוא האישי, מיבוא מקביל או מהיבואן הרשמי. לכל אחד מהמקורות האלה יש משמעות במחירון היד השניה. יחד עם זאת, מחירי השוק של רנגלרים – בעיקר גרסאות רוביקון – גבוהים מאד בשל הביקוש.
ג'יפ רנגלר JK החל את דרכו ב-2007 עם מנוע V6 בנפח 3.8 ל' שהיה יחסית חלש רק 202 כ"ס ו-32 קג"מ אבל היה עמיד ואמין. בנוסף תיבת ההילוכים האוטומטית הייתה רק עם 4 הילוכים ולעומתה הידנית כבר עם 6 הילוכים. רק בשנת 2012 הגיע מנוע פנטאסטר עם תפוקה הרבה יותר טובה של 285 כ"ס ו-36 קג"מ וגם תיבת הילוכים אוטו' עם 5 הילוכים וידנית חדשה עם 6. זו מערכת ההנעה עמה המשיך ה-JK עד לסוף היצור שלו ב-2018 אז הוחלף ב-JL. אז שימו לב לשנתונים ולסוגי המנועים שיש ברכב והם תואמים את קו הזמן הזה.
מחפשים ג'יפ רנגלר JK יד 2? הנה דברים לבדוק. 3.8 ל' עד 2012 – אחריו 3.6ל' ו- אוטו' 5 הילוכים. צילום: JEEP
דלת אחורית עקומה. הצירים המקוריים חלשים למדי ואם הרכב צויד בגלגלים גדולים וכבדים יותר מהמקור מבלי לחזק את הדלת – היא תתעוות בקלות.
סדקים בנקודות העיגון של הגג הנשלף. זו הערה המיועדת לרנגלרים עם הגג הפלסטי עם הפתיחה המהירה. נקודות העיגון עם המרכב נוטות להיסדק – בנוסף בדקו את האטימה שסביב.
סדקים בצבע. עוד מחלה של דגמי JK חפשו בעיקר בחזית בנקודות של תומכי השמשה הקדמית על מכסה המנוע, סביב הברגים של השמשה המתקפלת ובמסגרת השמשה הקדמית
נזילות ממצנן השמן והראדיאטור. בעיה מוכרת בגרסאות פנטאסטר – וזה קורה גם בכלים עם מעט קילומטרים.
סדק בסעפת היניקה – במנועי ה-3.8 הישנים יותר.
שריטות על שמשות הצד. אבק, חול ובוץ נתפסים על מסגרות השמשות. הורדת החלון עם לכלוך יכולה לשרוט עמוקות את השמשה. חפשו פסי לאורך השמשות – זו החלפה יקרה.
בלגן של חיווט בתא מנוע. רבים מוסיפים כננת, יחידות תאורה נוספות, אולי מקרר או מדחס. תא מנוע שנראה כמו צלחת ספגטי של חיווט זה לא סימן טוב. על הכל להיות מסודר למופת, רתום למקום ואטום כדת וכדין.
סופרצ'רג'ר? לא תודה.
מחפשים ג'יפ רנגלר JK יד 2? הנה דברים לבדוק. לא לשכוח לבדוק שהמגב והמפשיר עובדים שם למטה. צילום: JEEP
פעמים רבות בעלי הרכבים מחזירים את הגלגלים המקוריים לרכב לפני המכירה. אחרים אף מסירים את ההגבהות שהתקינו. אבל…הסימנים עוד נותרים. חפשו בצד הפנימי של הכנפיים סימני שפשוף של הצמיגים. אם הותקנו צמיגים גדולים מדי אלו נגעו בצד הפנימי העליון של הכנף, או במוט היצוב. צמיגים גדולים יוצרים עומסים גדולים על מערכת ההנעה, היגוי, בלמים, מתלים. פעמים רבות אף מחייבים החלפה של יחסי העברה וציריות כדי לעמוד בעומס. ולא משנה עד כמה יותר סקסי ייראה הרנגלר עם הגלגלים הגדולים – יש לזה מחיר בכמה "חיים" נותרו למערכת ההנעה שבו.
בישראל מותרת הגבהה של 2.0אינץ'. כל דבר מעבר לזה. בעייתי מבחינת החוק. כנ"ל מידות הצמיגים אלו חייבים להתאים לא רק לרשום ברישיון הרכב אלא גם לבסיס הנתונים של משרד התחבורה.
מחפשים ג'יפ רנגלר JK יד 2? הנה דברים לבדוק. סדקים בנקודות עיגון ואטמים יבשים או קרועים בגג הנשלף. צילום: JEEP
ניחשתם נכון. ועכשיו גם למותג JEEP יש אופני הרים חשמליים. אחרי דוקאטי, הוסקוורנה, פיג'ו, ימהה ואחרים מעולם כלי הרכב הממונעים – גם JEEP (שבעבר מכרה את זכויות השימוש בשם שלה על אופני מדבקה זולים) מבליחה עם אופני הרים חשמליים חדשים.
גם לג'יפ יש עכשיו אופני הרים חשמליים. אופני מדבקה עם סוללה? צילום: JEEP
והם לא רק חדשים אלא גם מאד חזקים. מספיק חזקים כדי שלא לעמוד בתקן. מדובר במנוע BAFANG עם תפוקה של 750 וואט (התקן מגביל ל-250 וואט כזכור) אשר מפיק 16 קג"מ פסיכיים למדי. שזה כמו מנוע בנזין 1.6ל' אטמוספרי 4 ציל' ברכב. הטווח שפורסם הוא 40 מייל (ב'מריקה) ואצלנו זה כ-64 קילומטרים. עוד סיפרה ג'יפ על מתלה אחורי מפיתוח שלהם בשם "FIRE LINK" עם בולם זעזועים אחורי של רוק שוקס. מהצילומים אפשר לזהות מזלג קדמי הפוך, סוללה בתוך הדאון טיוב (ככל הנראה ארוכה ועם נפח של 620 ומעלה וו"ש), צמיגים במידה מוזרה של 26 אינץ' (רציני?) ורוחב 4.8 וגם מעצורים הידאוליים עם דיסק של 203 מ"מ. עוד אפשר לזהות מוט מושב הידראולי.
לפרטים נוספים נצטרך לחכות לקראת תאריך החשיפה העולמי המתוכנן ליוני 2020.
גם לג'יפ יש עכשיו אופני הרים חשמליים. חשיפה מלאה ביוני 2020. סוללה של 600 ומדבקת JEEP. צילום: JEEP
יוניון מוטורס – יבואנית טויוטה לישראל – שטחה בפני כנס עיתונאים את התכניות שלה לעשור הקרוב. עשור אשר כפי שרובנו כבר מרגישים עתיד להיות מלא בחידושים ושינויי כיוון. מבלי לאמל"ק אתכם נספר כי ביוניון הבינו ששיווק רכב – עד כמה שהוא כרגע מוצלח ומניב – לא ימשיך באופן שאנו מכירים כיום. לפיכך היא מרכזת מאמצים בארבע תחומים: חדשנות באקוסיסטם הנוכחי, פתרונות של תחבורה חכמה, השקעות באוטוטק ותנועה רוחבית לעבר פתרונות של שינוע לוגיסטי. כל אלה יהיו מנועי הצמיחה של העתיד.
כניסה חדשה של טויוטה לקבוצת הטנדרונים עם פרו-אייס סיטי. שיווק ברבעון שני. צילום: רונן טופלברג
בטווח הקרוב יותר נדע לספר לכם כי טויוטה תחל לשווק דגם חדש של טנדרון בשם PROACE CITY (מיוצר בשת"פ עם PSA באירופה) וזה יגיע אלינו ברבעון השני של 2020. עבורנו, קוראי "שטח", יהיה לטויוטה ראב-4 PHEV – היברידי נטען עם טווח חשמלי של כ-65 ק"מ ורמת זיהום נמוכה במיוחד. טויוטה ראב-4 PHEV יגיע אלינו ברבעון האחרון של 2020. בנוסף, נקבל בהמלך השנה גם את הדור החדש של YARIS וכן של רכב המנהלים CAMRY גם הוא בגרסה היברידית.
גרסת PHEV של טויוטה ראב-4 תגיע אלינו ברבעון האחרון של 2020. צילום: טויוטה
חובבי הקרוסאוברים ישמחו לגלות כי באופק יהיה גם ג'יפון חדש בסגמנט B-SUV. הרכב (שעדיין נטול שם מסחרי) יצטרף להיצע הקיים של דגמי הכביש-שטח ולא מתוכנן להחליף את ה-C-HR שמצליח היטב. אותו ג'יפון קטן יתבסס על הפלטפורמה של היאריס החדשה וכמוה צפוי להיות מונע על ידי יחידה היברידית עם מנוע בנזין 3 ציל' לצד מנועי בנזין בנפח ליטר ו-1.5ל'. היצור יהיה לצד ה-YARIS בספרד. טויוטה מתכננת חשיפה עולמית של הדגם בתערוכת ג'נבה הקרובה (מרץ 2020) ותחילת השיווק לשוק האירופאי ברבעון השני של 2021.
בחודש הבא נגלה את כל הפרטים על דגם כביש-שטח קטן חדש על בסיס יאריס. צילום: טויוטה
במקרה הזה אתחיל דווקא מהסוף. אם אתם מחפשים רכב פנאי פרימיום קטן, חזק ומצויד ואתם לא בודקים גם את ה-XT4 של קאדילק – פספסתם בענק. ואלה הסיבות.
מבחן דרכים קאדילק XT4 – איפה זה? מזהים? צילום: רוני נאק
מבנה והנעה
קאדילק XT4 הוא הקטן – והחדש – במשפחת דגמי ה-SUV של מותג הפרימיום האמריקאי קאדילק. כאחד ממותגי הרכב הוותיקים בעולם – יש לו ליין ארוך מאד של דגמים ובהם רכבי פנאי מה-XT4 הקטן ועד האסקלייד העצום. קאדילק XT4 משתמש בפלטפורמה של GM (אפסילון מעודכנת) אשר בגלגולה העדכני היא מכוונת לשיפור הקשיחות, מרווח לנוסעים, הפחתת משקל והארכת בסיס גלגלים. בהקשר של גרסת "ספורט" שקבלנו לבחינה הפלטפורמה גם מאפשר הנעה כפולה. כבר אהבנו.
מבחן דרכים קאדילק XT4 – הנעה כפולה ומתלים אקטיביים הם ברכה בגשם כזה. צילום: רוני נאק
בסיס הגלגלים הוא 278 ס"מ ארוכים למדי. האורך הכללי הוא 4.6 מ' הרוחב הוא 195 ס"מ והגובה 163 ס"מ. הנתונים מספרים סיפור של מכונית גדולה ורחבה אבל לא גבוהה מאד. אין מה להרחיב מדי לגבי העיצוב. הוא לגמרי מיישר קו עם הדור החדש והנאה מאד – בעיניי – של מכוניות קאדילק. בשחור שהגיע אליי הרכב נראה מאד פרימיומי – ואם היה בשחור מאט או אז יכול היה בקלות לשרת את בטמן. ליחידות ה-LED שבחזית ומאחור משקל מרכזי בעיצוב – כאן קאדילק עושה את זה הרבה יותר טוב מהגרמניות – שהן תמיד אמת המידה בקבוצת הפרימיום.
את ההנעה מספקת יחידת כוח אחת: טורבו בנזין בנפח 2.0ל' עם תפוקה של 237 כ"ס ו-36 קג"מ. כל זה בטווח שבין 1,500 ל-5,000 סל"ד. נתונים שדומים לאלה של מנוע V6 אטמוספרי בנפח 3.5ל'. הורדת הכוח נעשית דרך תיבת הילוכים פלנטרית עם 9 הילוכים כאשר לגרסת הספורט יש גם אופציה נהדרת להנעה כפולה. בנוסף תגלו שלושה מצבי נהיגה לבחירת הנהג. עם הבדלים מורגשים מאד ביניהם.
מבחן דרכים קאדילק XT4 – קוקפיט טכנולוגי עם תצוגה עילית וממשק מהיר לסמארטפון. צילום: קאדילק
נוחות ובטיחות
כפי שקאדילק טוענת חלל הפנים של XT4 מרווח מאד. עם מרווח לראש של כמעט מטר בחזית וגם במושב האחורי ויותר ממטר מפרמטרים של מרווחי כתפיים ורגליים. אבל יותר מהחלל הפנימי הכיפי יש קבינה מרשימה מאד באיכותה. אם אילו מושבי העור המחוממים ועם העיסוי, גלגל הגה מחומם ומצופה בעור, חלון שמש פנורמי ענקי, בקרת אקלים, מערכת שמע BOSE עם 13 רמקולים וממשק CUE עם מסך 8 אינץ' ותאימות לקארפליי ואנדרואיד. יש עוד המון איבזור ואת כולו תוכלו להוריד מכאן.
מבחן דרכים קאדילק XT4 – מושבים מחוממים, יש עיסוי וגם גלגל הגה מחומם. כיף. צילום: קאדילק
בתחום הבטיחות תמצאו בקאדילק XT4 סוויטה מלאה עם בקרת שיוט אדפטיבית גם לפקקים, בלימת חירום אוטומטית גם בנסיעה לאחור, תיקון אקטיבי של סטיה מנתיב, 8 כריות אוויר, ניטור שטחים מתים, מצלמות היקפיות ברזולוציה גבוהה ועוד ועוד. חבילה בהחלט מרשימה ביותר.
לסיום תא המטען. זה עם דלת חשמלית ועם פתיחה גם בתנועת רגל (סמל מואר על הכביש) לנפח עצום של 637 ליטרים.
מבחן דרכים קאדילק XT4 – חבילת אבזור מאד מאד נדיבה. צילום: קאדילק
בנהיגה
את הקאדילק XT4 קבלתי באחד מסופי השבוע הגשומים יותר שהיו לנו בחורף. ואני לא חושב שהייתה מכונית מתאימה יותר למזג האוויר הרטוב הזה. עם ההנעה הכפולה משולבת כל העת – כאשר מחשבי הרכב מנהלים את פיזור הכוח בין חישוקי ה-20 אינץ' והצמיגים הרחבים שעליהם 245/45 – הבטחון בנהיגה בתנאים כאלה הייתה מירבית.
מבחן דרכים קאדילק XT4 – חיישני גשם ואורות לצד LED נפלאים וחזקים. צילום: רוני נאק
במצבה הרגיל מרגישה הארבע כמו מכונית גדולה יותר משהינה. תנוחת הישיבה עמוקה, מכסה המנוע מתרומם אליך, וכיול מתלים רך כולם יחד יוצרים תחושה בעלת אופי "אמריקאית" – אלו מתלים אקטיביים רציפים שקאדילק מכנה CDC והם אופציה מאד מעניינת ועם ערך מוסף לגרסת הספורט. הערך מגיע בעיקר כשבורר מצבי הנהיגה עובר ל"ספורט" אז המתלים מתהדקים מאד, המנוע מקבל BOOST רציני ותיבת ההילוכים מוותרת על ההילוכים הגבוהים ומשנה את נקודות ההחלפה של כל השאר. ומה שהיה רכב שרד קטן, הופך לרכב שרד מהיר – מהיר מאד.
עם משקל הנושק ל-1.8 טונות (הגרסאות האחרות קלות יותר) תראו כ-7.2 שניות ל-100 קמ"ש וזה לא רע. בכל מקרה לא מדובר כאן במכונית סרפנטינות קלילה אלא ברכב מהיר מאד – אם תבחרו בכך. האופי המשתנה של המכונית מאפשר מצד אחד להגיע לנהיגה חסכונית עם כ-12 קילומטרים לליטר או בקצב מהיר מאד לשרוף ליטר כל 7 ק"מ. תלוי בכם.
מבחן דרכים קאדילק XT4 – דלת תא מטען חשמלית ופתיחה עם תנועת רגל. צילום: רוני נאק
בשאר המצבים תקבלו NVH ברמה סופר-גבוהה. עם בידוד רעשים הרבה יותר טוב מזה של וולוו XC40 למשל וגם איכות כללית עדיפה. תפוקת הכוח טובה יותר ממש שיש למנועי ה-3 ציל' של ב.מ.וו להציע וחבילות האיבזור הרבה יותר נדיבות מאלו שבאודי או ב-GLA של מרצדס (לקראת החלפה החדש כבר הוצג בחו"ל).
מבחן דרכים קאדילק XT4 – הא! צוחק לגשם בפנים. צילום: רוני נאק
קאדילק XT4 לסיכום
קבוצת רכבי הפרימיום הקטנים נשלטת – כמו הגדולים – בידי שלושת המותגים מגרמניה. לקסוס מתקדמת יפה בצד של ההנעה ההיברידית – לעומתה אינפיניטי שקופה ולא קיימת. קאדילק XT4 מציעה חבילות איבזור נדיבות ביותר, ואיכות כוללת שהיא טובה לפחות כמו הגרמניות ובחלק מהמקרים אף טובה מהן. בצד הדינאמי אין לה מתחרות אם ברמת ה-NVH או באופן שבו היא זזה כשהקיטור בשיא העוצמה. והמחיר? הוא מיישר קו עם הגרמניות (בין 260 ל-300 אלף שקלים) – אך התמורה לכסף טובה הרבה יותר.
אם אתם מתעניינים בטכנולוגיה המתפתחת של רכב חשמלי, כבר די בטוח שנתקלתם יותר מפעם אחת במקרים שבהם מכוניות חשמליות עולות באש באופן ספונטאני – ללא סיבה הנראית לעין. ולא צריך יותר מחיפוש אחד בגוגל או יוטיוב כדי למצא כמה וכמה סרטונים כאלה – בעיקר של טסלה יש לציין. ובכן עכשיו גם פורשה הצטרפה לחבורה הזו כאשר אתמול – ה-17 בפברואר – התפרסם בטוויטר וידאו של פורשה טייקן חשמלית אשר (לכאורה) עלתה באש מעצמה בזמן שהייתה בחניה.
לפורשה טייקן יש מערכת ניהול חום מורכבת למדי (באופן כללי למכוניות חשמליות מתקדמות וחזקות יש מערכת קירור נוזלית הרבה יותר גדולה מכל רדיאטור של מנוע בעירה פנימית רגיל. האם מערכת הקירור כשלה? התשובה לכך עדיין לא ידועה שכן המקרה תחת חקירה. לפחות נוכל להתנחם בעובדה שאף אדם לא נפגע. הפורשה בכל מקרה נשרפה והושמדה לחלוטין.
הפורשה טייקן שעלתה באש הייתה חלק מהמשלוח הראשון של הדגם לארצות הברית בדצמבר האחרון – משלוח בן 130 יחידות בסך הכל ועם מחיר העולה על 150 אלף דולרים בארה"ב. להזכירכם, פורשה טייקן נשענת על בסיס פורשה פנאמרה ועם שני מנועים חשמליים יש לרכב תפוקה של בין 530 ל-760 כ"ס – תלוי בגרסה וטווח נסיעה של כ-300 קילומטרים ממצברי ליתיום עם קיבולת של 79 או 94 קוט"ש. המחיר בישראל החל ב-850,000 שקלים.
לכשיתפרסמו – אם פורשה לא תשתיק זאת – פרטים נוספים נרים לכם דגלון, או מטף.
פורד עתידה לחושף בחודש הבא את אחד הדגמים המעניינים ביותר שלה מזה זמן רב: פורד ברונקו. ובניגוד לכיוון הרך של GM עם שברולט בלייזר החדש, פורד מכוונת דווקא לאיזורים הקשוחים, הממלכה הבלתי מעורערת של JEEP שמזה שנים עושה הרבה כסף באבק.
פורד ברונקו ייחשף רשמית בחודש הבא – והוא יהיה קשוח לשטח. צילום: SPIABILT
ובכן רק לפני שלושה ימים הודיעה פורד בכנס סוכניה כי הברונקו עתיד להיות מושק בחודש הבא (מרץ 2020). כחודש מאוחר יותר תציג פורד דגם קטן יותר בשם "ברונקו ספורט" – ככל הנראה במסגרת תערוכת הרכב של ניו יורק. הרבה משקל מוטל על כתפי הברונקו החדש אשר לפי הערכות אנשי פורד בשנת 2021 ימכור לפחות 200,000 יחידות בארה"ב מגרסאות של 3 ו-5 דלתות ושל דגם הספורט הקטן יותר. ההגעה לשוק לא תהיה מיידית. הברונקו ספורט יגיע לשווקים ברבעון האחרון של 2020 ואילו פורד ברונקו הגדול יגיע כאמור בשתי גרסאות מרכב בתחילת 2021.
פורד ברונקו ייחשף רשמית בחודש הבא – והוא יהיה קשוח לשטח. צילום: SPIABILT
כמו ב-JEEP גם פורד מרחיבה את היצע האביזרים לרכב הזה. והיא אף הגדילה לעשות ארגון מחדש של חטיבת האביזרים וגם פתחה חנות באמאזון כדי שתוכל לתמוך בהיצע הגדול של הפיצ'פקעס (ראו MOPAR) שיהיו לרכב הזה. יש לצפות לגג קשיח ופריק, דלתות שניתנות להסרה ואחסנה בתא המטען. מידע נוסף לגבי המפרט הטכני לא שוחרר – גם לא ספקולציות לגבי גרסת "רפטור" חזקה של הברונקו. מצילומי הריגול אפשר כן לזהות שבכת חזית המזכירה את זו של F-150, פתח קדמי לכננת בפגוש, מגינים קשיחים לספי הצד, צמיגי שטח גודייר קשוחים, גלגל חילופי על דלת תא מטען, סרן אחורי קשיח על קפיצי סליל ומתלה קדמי נפרד. בשמשה הקדמית, הזקופה יחסית, ניתן לזהות עיניות של מערכות בטיחות אקטיביות.
פורד ברונקו ייחשף רשמית בחודש הבא – והוא יהיה קשוח לשטח. צילום: SPIABILT
לא נאמר דבר על מערכות ההנעה העתידיות. ג'יפ רנגלר מציע כיום שני מנועי בנזין, מנוע דיזל חזק, וגם גרסה היברידית. כמוהו גם הלנד רובר דיפנדר החדש מציג מנועי בנזין, דיזל והיברידי. לאור התיאבון לכוח שיש בסגמנט הזה אנו ככל הנראה נפגוש מנועי 2.0ל' טורבו בגרסת הכניסה ועד v6 כפול מגדשים אם תהיה מהדורת "רפטור" פסיכית לפחות כמו הטנדר.
כדי להתחרות בג'יפ רנגלר (שמאד מצליח בשנתיים האחרונות) יהיה על פורד לשמור על רמת תמחור דומה למדי. שזה אומר מחיר בארה"ב בטווח של 30 עד 50 אלף דולרים. המחיר בארץ? כפול 10 בשקלים. כנראה.
פורד ברונקו ייחשף רשמית בחודש הבא – והוא יהיה קשוח לשטח. צילום: SPIABILT
וואלק עבר מלא זמן. חמש שנים ליתר דיוק מאז ירכתי ספינת הרכב מאנגליה נישקה ברכות את רציף נמל חיפה ומהרמפה הארוכה התגלגל לרציף לנד רובר דיסקברי ספורט ממצמץ בפנסי LED כשהוא מתעורר מתרדמת ההובלה. במונחי עולם הרכב חמש שנים זה המון זמן – בטח למתיחה פנים. אבל לנד רובר – כדרכה – עושה את זה מעט אחרת.
הנה החידושים
רוב החדש עוסק במראה ובתחושה – אבל לא רק. ראשית חיצונית המרכב מקבל את הלוק המותגי העדכני והמחודד יותר. הוא דומה עתה לדיסקברי הבכיר ובמידה רבה גם לדודנים מבית ריינג' רובר. יותר UPSCALE ופוש. את החידוש המרכזי תמצאו בתוך הקבינה. אשר עברה מהפך אמיתי וסגרה פער של דור.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – קוקפיט כל חדש עשוי היטב ועתיר TECH. צילום: רוני נאק
יש לוח מחוונים ווירטואלי למחצה, קונסולה מרכזית עם מסך מגע ענקי, ופקדים רב תפקודיים על גלגל ההגה ובפאנל שמתחת לדשבורד אשר מחליפים את התפקידים של המיתוג (בין בקרת אקלים לטריין רספונס). זהו לדעתי אחד הפתרונות החכמים ביותר לגודש המיתוג – ואהבתי. דוגמה לתשומת הלב תמצאו בראשי מנופי האיתות והמגבים – אלו בכרום ומרגישים מתכתיים למגע, קרירים מהמזגן ועם התנגדות היוצרת תחושת משקל פרימיומית ומוצקה. גם מיקום פתחי המיזוג הוא גם נכון ויעיל וגם מספק פיתרון עיצובי נאה.
רכב המבחן הגיע עם ריפודי עור לבנים – על כל 7 המושבים המדורגים שבו, חימום למושבים, חלון שמש גדול, קיפול אוטומטי לשורת המושבים השניה מתא המטען, דלת תא מטען חשמלית ועוד.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – מנוע אינג'ניום חזק אך צמא מהצפוי. צילום: רוני נאק
מאז נסיעת המבחן האחרונה – לנד רובר הכניסה לשירות דור מנועי בנזין ודיזל חדש בשם הג'יימס בונדי: "אינג'יניום". רכב ההדגמה צויד בגרסת הדיזל. זה מפיק מנפח של 2.0ל' – 180 כ"ס ו-43 קג"מ בטווח שבין 1500 ל-4000 סל"ד. הורדת הכוח לגלגלים נעשית כבעבר דרך תיבת הילוכים אוטו' פלנטרית של ZF עם 9 הילוכים וההנעה כפולה-קבועה (ללא דיפ' מרכזי אבל עם האלדקס) עם פיקוד טריין ריספונס. יש גם מערכת היברידית קלה – שהייתה שקופה למדי בנסיעת המבחן בעיקר כי ביטלנו את ה-START&STOP הטורדני.
המחיר לצרכן של רכב ההדגמה (לפני הנחות ו"ליד האוטו") עומד על 428,000 שקלים כאשר המחיר של הדגם מתחיל מ-390,000 שקלים לגרסת הבנזין הבסיסית יותר.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – מרגיש בבית בתנאים האלה. צילום: רוני נאק
חיים על דיסקו
בהתחלה צריך להתרגל. נכון שהיום מוצרי לנד רובר פחות ווירדיים משהיו בעבר (ואנו אוהבים אותם בשל כך) – עדיין בעולם הנשלט על ידי יצרניות יפניות וקוריאניות – חווית המשתמש כאן היא שונה למדי. המתגים מרגישים אחרת, חלקם מסודרים במקומות שונים – אקיצר הנדסת אנוש אחרת ולא כביקורת – אלא פתרון אחר לאותה בעיה. בשבילנו זה אמר יותר זמן הסתגלות.
תנוחת הנהיגה מצויינת. גבוהה כמו שרבים אוהבים אבל לא טמירה כמו שהיה פעם בדיסקברי. אם עוברים מפריבט או מג'יפון לדיסקו-ספורט התחושה תהיה נעימה. אין כאן מתלי אוויר – כמו בדיסקו הגדול – ובכל זאת רמת הנוחות בעיר ומחוצה לה טובה מאד. מדי פעם תרגישו חיבור אספלט רשלני או פתח ניקוז שקוע מדי – אבל בסך הכל חווית הנסיעה נעימה ביותר. באותו דומיין חוויתי אזכיר גם את מנוע הדיזל שהוא לא רק חזק אלא גם שקוף מאד בפעולה. נוכח יותר מחוץ לרכב מאשר לנוסעים בתוכו.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – קבינה סופר-וורסטילית ועם 7 מושבים. היחיד בסגמנט. צילום: לנד רובר
מערכות עזר כמו חיישני חניה, מצלמת חניה עם קווי הנחיה דינאמיים, מצלמות 360 מעלות וסייען חניה. כולם יעזרו לכם להישאר כמה שיותר צבע על הרכב ופחות על הסביבה. גם ממדים לא ענקיים של SUV עם אורך של 4.6מ' ורוחב של 2.0 מ' מאפשרים חיים נוחים למדי בעיר – ממד הגובה של 1.72 מטרים לא יגביל כלל כניסה לחניונים.
האריזה של הקבינה מרשימה מאד. בסיס הגלגלים הוא 274 ס"מ שזה לא המון ובכל זאת לנד רובר הצליחה להחדיר לספייס הזה שורת מושבים שלישית. אמנם מינימאליסטית וממש לא לאדם בוגר פול-סייז ובכל זאת הם שם ואף זכו אצלנו לשימוש אינטנסיבי. הערה אחת: הכניסה אליהם מצד הנוסע מימין ממש לא קלה – גם לילד ובטח למתבגר רגזן.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – החל ב-390 אלפי שקלים. צילום: רוני נאק
בנסיעה
אחרי יום אחד של סידורים בעיר היום השני של מבחן הדרכים של לנד רובר דיסקבר ספורט לקח אותנו להרים. שיוט בכביש מהיר צפונה, פחות-או-יותר עד לקצה. המטען כלל שני מבוגרים, שלוש בנות ובגדים להחלפה. היעד? הר כלשהו אי שם בצפון מזרח רמת הגולן כי יש שלג אז צריך. דיסקברי ספורט היה מאד נעים ומהיר בכביש הפתוח. תיבת ההילוכים מדגלת באופן בלתי מורגש בין 9 הילוכים ולמנוע הדיזל המון כוח זמין ומעט מאד השהייה. בידוד רעשי רוח ודרך מצויינים הופכים את מד המהירות לחווי היחיד שמלמד על הקצב בכביש – וצריך להיות עירניים. אם תרגישו שהתנועה שסביבכם כולה נוסעת ברוורס – תרפו. מצד שני אפשר להתניע את בקרת השיוט האדפטיבית ולתת לה לשמור עליכם. אליה מצטרפת גם ניטור אקטיבי (ואגרסיבי למדי) של שמירה על נתיב.
בעליה לגולן כוח לא היה חסר כלל ועיקר – כן חסר לי ריסון מרכב – גם על ציר הרוחב והרכב נטה יותר מדי והתנודד מדי לטעמי. גם ההיגוי לא היה כירורגי מספיק ולא אחת מצאתי עצמי מתקן היגוי כשהרדיוס שקבלתי מהדיסקברי היה שונה מהצפוי. לגבי עוצמת הבלימה, מינונה או עמידותה במורדות ארוכים – אין כלל בעיה. רכיבי קצה נהדרים.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – לעשות עוד משהו עם ה-SUV שלך. צילום: רוני נאק
נסיעה בשטח
בעולם שבו ה"פייק" גובר על האמת – לנד רובר דיסקברי ספורט נותר היחיד עם יכולת שטח של ממש. במגבלות של הפיזיולוגיה שלו הוא מסוגל לתת יותר מכל SUV אחר בקבוצה שלו (מיפן, גרמניה או שוודיה-בואכה-סין). והשטח היה הפעם מאתגר למדי בשביל רכב סטנדרטי על סלטים רטובים, משטחי קרח ושלג בשלבי הפשרה שונים. עוד חיכתה לי הפתעה לא מתוכננת: בשל הרחבת ישוב צמוד, דרך הגישה שהכרתי לראש ההר השתנתה ועתה היה עליי לאתר פסי בוץ של רוביקונים על סלעי בזלת קפואים כדי לטפס מעלה. אז הטריין רספונס נכנס לפעולה: בתחלה מצב בוץ/סלעים (כי מהחלון ראיתי בוץ וסלעים) ובהמשך שלג וקרח (נכון, היה מלא שלג וגם קרח מתחת לגלגלים). עם בחירת קו זהירה, וקצב מדוד שלא לקרוע צמיג – הדיסקברי ספורט הגיע לפסגה ללא דרמה כלל. ורק אני הזעתי קצת מתחת לכובע הצמר – הנוסעות שלי לא שמו לב לכלום.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – הלוק מוכר – יש דלת חשמלית ומעט מקום לשקיות כשהמושבים מורמים. צילום: רוני נאק
ביציאה מהשטח מצאתי את הגבול. בניסיון להימנע מאותו שדה בולדרים, חיפשתי דרך אחרת, אלא שזו הייתה בוצית מאד. צמיגי הכביש נסתמו מיד, והדיסקו החל לסרטן הצידה בכוח הגרביטציה – סריקה בראיה של המשך הדרך (להוריד רגל ממושב העור המחומם לבוץ הזה!? השתגעתם?) – גילה לי שצריך לעבור וואדיון קטן וכמה מטרים אחריו שער ברזל שאולי פתוח ואולי לא. לחזור משם למקום מבטחים יהיה בלתי אפשרי – ורמת האחיזה המינימאלית קבעה את הטון. לסגת כדי להמשיך להילחם במקום אחר. ירדנו את הבולדרים בזהירות – עם הגבלת המהירות לעזרה, מדי פעם מחליקים צמיג בוצי על סלע בזלת רטוב – אבל הגענו לבטחון של כביש אספלט ללא נזקים או נשיקות של פח בסלע. פחות משעתיים אחר כך כבר הורדתי את הבנות בחוגים של אחרי הצהריים במרכז.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – בפסגה מתחת לתקרת עננים נמוכה במיוחד. צילום: רוני נאק
דיסקברי ספורט לסיכום
הדיסקברי ספורט יקר יותר מרוב הכלים שבסגמנט הפנאי פרימיום הקומפקטי. יתרונותיו הבולטים הם 7 מושבים ויכולת נהדרת מעבר לכביש. אלה תכונות שלא בטוח שיש רבים שיהיו מוכנים לוותר על סמל של מותג גרמני בשביל ללכלך את הגחון בבוץ. צריכת הדלק של מנוע האינג'ניום מעט אכזבה – ציפיתי לקבל ממוצע של 15 ק"מ/ל' או יותר כאשר בפועל הצריכה הייתה באיזור ה-10.0 ק"מ/ל'. זו הרעה אף ביחס לצריכה שהתקבלה במבחן שלי לפני חמש שנים.
לנד רובר דיסקברי ספורט התבגר יפה. מתיחת הפנים נתנה לו שוונג חדש לחיים וזה מתבטא בעיקר בחווית נסיעה מצוינת ומראה שמאד מצא חן בעיניי. מצד שני יש בקבוצה הזו מתחרים כל-כך חזקים שיהיה צורך בתנאים מסחריים אטרקטיביים יותר מהמחיר הרשמי – כדי להטות את זרם הקונים לאולמות הירקרקים של לנד רובר.
מבחן דרכים לנד רובר דיסקברי ספורט – זה בדיוק למה. צילום: רוני נאק